György Kurtág 95: nog elke dag een nieuwe compositie

Op vrijdag 19 februari hoopt de Hongaarse componist György Kurtág zijn 95e verjaardag te vieren. Ter ere hiervan stond in Muziekgebouw aan ’t IJ een ambitieus festival gepland, dat vanwege corona verplaatst is naar 2023. In plaats daarvan wordt een livestream uitgezonden, met Asko|Schönberg in de Grote Zaal van Muziekgebouw aan ’t IJ en de pianist Pierre-Laurent Aimard vanuit de Teldec-studios in Berlijn.

Ook op zijn 95e componeert Kurtág nog elke dag. Zo zal Aimard de wereldpremière spelen van enkele nieuwe, nog ongepubliceerde deeltjes uit Jatékok (‘spelletjes’). In deze almaar uitdijende reeks miniatuurtjes – door hemzelfpedagogische performancestukken’ genoemd – verdiept Kurtág een muzikaal idee of portretteert hij een vriend. In de afgelopen decennia heeft hij deze stukjes veelvuldig uitgevoerd en op cd gezet met zijn in 2019 overleden echtgenote Márta.  

Boudewijn Berentsen, zakelijk directeur van Muziekgebouw aan ’t IJ verklaart de keuze voor een livestream: ‘Corona dwingt ons creatieve oplossingen te zoeken. Als alternatief voor het geplande Kurtág Festival organiseren we dit verjaardagsconcert online zonder publiek, in samenwerking met Asko|Schönberg en Pierre-Laurent Aimard.’

‘Omdat Aimard vanwege de reisbeperkingen niet naar Amsterdam kan komen nemen we zijn bijdrage op in zijn woonplaats Berlijn. De uitvoerenden zijn vaste gasten in het Muziekgebouw en werken al decennia zeer nauw samen met György Kurtág. We willen diens ongekend mooie muziek met zoveel mogelijk mensen delen.’

Naast delen uit Jatékok door Pierre-Laurent Aimard presenteert Asko|Schönberg onder andere het keelsnoerende What is the Word, met zangeres Gerrie de Vries en pianiste Pauline Post.

Vorig jaar nog begeleidde Reinbert de Leeuw De Vries aan de pianino in ditzelfde stuk in wat zijn laatste optreden zou worden. De Leeuw werkte veel samen met Kurtág en realiseerde in 2017 de veelgeprezen cd-box Kurtág: Complete Works for Ensemble and Choir waaraan ook Asko|Schönberg en Aimard meewerkten.

Opmerkelijk genoeg rept het toch zeer uitgebreide persbericht met geen woord over Reinberts niet aflatende inzet voor Kurtágs oeuvre. Is hij een jaar na zijn dood al vergeten?

Meer info op Muziekgebouw.nl

Naschrift 15-2-2021: Asko|Schönberg stuurde zojuist een nieuw persbericht, waarin Reinbert de Leeuw wél genoemd wordt...

Auteur: Thea Derks

I am a Dutch music journalist, specializing in contemporary music, and a champion of women composers. In 2014 I wrote the biography of Reinbert de Leeuw (3rd edition in 2020) and in 2018 I published 'Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht'.

Eén gedachte over “György Kurtág 95: nog elke dag een nieuwe compositie”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: