Opera Forward Festival ’21 creëert persoonlijk online festivalterrein

Nu onze overheid alle tegenstemmen in de wind slaat betreffende nut en noodzaak van de almaar voortdurende lockdown, sorteert De Nationale Opera voor op de waarschijnlijkheid dat de zalen ook in maart gesloten blijven. Vorig jaar viel het Opera Forward Festival in zijn geheel ten prooi aan corona, dit keer koos men veiligheidshalve voor een online versie. Het evenement is gratis toegankelijk.

Ieder krijgt zijn of haar eigen toegang tot het online ‘festivalterrein’, zodat we vanuit onze luie stoel of bank kunnen genieten van het werk van jonge creatieven. Thema’s zijn onder andere OFF into the future, waarin een brug wordt geslagen tussen opera en andere kunstvormen en tussen grote, internationale artiesten en nieuw talent.

OFF Nights rond thema mens/emotie/zonde

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest presenteert op 18 maart De zeven hoofdzonden van Kurt Weil. In dit schrijnend-satirische muziektheaterstuk op een tekst van Bertolt Brecht vertolken de sopraan Eva-Maria Westbroek en de actrice Anna Drijver twee kanten van een jonge vrouw. In zeven Amerikaanse steden verhouden ze zich tot de uitdagingen van de zeven hoofdzonden. Regie voert Ola Mafaalani.

Het thema wordt verder uitgewerkt in zeven nieuwe performances van spoken-wordartiesten. De avond wordt geopend door Marieke Lucas Rijneveld, die de Booker Prize won met haar roman De avond is ongemak.

Where do we go from here?

Hoe gaan nieuwe makers om met het wegvallen van hun podium, en de online mogelijkheden die daarvoor in de plaats zijn gekomen? Deze problematiek wordt onderzocht in zes nieuwe korte opera’s, de fysieke performance HCoV-NL63 van Gregory Caers en enkele  OFFspring-projecten.

Eeuwig leven

Michel van der Aa is sinds jaar en dag gefascineerd oor het leven na de dood. Op 20 maart presenteert hij een preview van zijn nieuwste opera Upload. Binnenkort kunnen we eeuwig doorleven, als een upload, een digitale versie van onszelf. Van der Aa onderzoekt wat dit betekent voor ons mens-zijn, onze identiteit en voor onze relaties met anderen.

In de hoofdrollen horen we de sopraan Julia Bullock en de bariton Roderick Williams, met wie Van der Aa ook in zijn eerdere opera’s samenwerkte. In het voorjaar gaat de speciale filmversie van Upload in online wereldpremière, later volgen uitvoeringen in het theater.

Een lied voor de maan

Op 21 maart gaat in het online festival eindelijk de lang verwachte kinderopera Een lied voor de maan van Mathilde Wantenaar in première, die ze vorig jaar componeerde naar het gelijknamige boek van Toon Tellegen. De verlegen en eenzame krekel herwint dankzij muziek een gevoel van eigenwaarde. Vorig jaar interviewde ik haar hierover voor Theatermaker.

De rol van kunst

Natuurlijk besteedt het festival ook aandacht aan alle technologische ontwikkelingen die onze levens ingrijpend veranderen, terwijl traditionele machtsstructuren en ideeën rondom kleur en genderidentiteit kritisch bevraagd worden. Waaraan ontlenen we onze identiteit in een veranderende wereld? En welke rol kan — of moet — kunst hierin spelen?

Een mooie vraag voor ons kabinet….

A propos de waarde van kunst en de gevolgen van de lockdown: ook de muziekjournalistiek staat onder druk. Een donatie, hoe klein ook, is welkom. Dat kan via PayPal, of overboeking naar mijn bankrekening: T. Derks, Amsterdam, NL82 INGB 0004 2616 94. Mijn dank is groot!

Auteur: Thea Derks

I am a Dutch music journalist, specializing in contemporary music, and a champion of women composers. In 2014 I wrote the biography of Reinbert de Leeuw (3rd edition in 2020) and in 2018 I published 'Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht'.

Eén gedachte over “Opera Forward Festival ’21 creëert persoonlijk online festivalterrein”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: