Furieus ‘Hoketus’ Louis Andriessen perfecte keuze voor pilotconcert met publiek

Op vrijdag 16 april en zaterdag 17 april kunnen maximaal 180 mensen een concert bijwonen in Muziekgebouw aan ’t IJ. – Mits zij een negatieve uitslag kunnen overleggen van een coronasneltest. Asko|Schönberg speelt de radicale klassieker Hoketus van Louis Andriessen, een frenetiek stuk voor 2 tegenover elkaar opgestelde ensembles, dat ruim twintig minuten lang als mokerslagen voortdendert.

Een toepasselijke keuze, want het is om razend van te worden dat de concertzalen nog altijd gesloten zijn, alle tot in de puntjes gevolgde afstands- en hygiënevoorschriften ten spijt. Eerder deze week berichtte ik nog enigszins hoopvol over het pilotproject waarmee de overheid deze maand een aantal zalen openstelt om te onderzoeken of een ruimere openstelling in de toekomst mogelijk is.

Even meende ik een lichtpuntje aan het einde van de coronatunnel te ontwaren, maar tegelijkertijd zakte de moed me in de schoenen. Ik had gehoopt dat Rutte en De Jonge bij hun komende persconferentie eindelijk de theaters, bioscopen, musea en andere kunstinstellingen zouden heropenen, maar in plaats daarvan gaat ook april verloren. En voor het project geëvalueerd is zijn we onherroepelijk weer een paar maanden verder.

Ik krijg helemaal moordneigingen als ik de voorwaarden voor toelating lees. Je moet verplicht de CoronaCheck app downloaden. Je moet je laten testen via één enkele aanbieder (die hier miljoenen aan verdient, las ik in de krant), andere tests zijn ongeldig. De test mag niet ouder zijn dan 40 uur en zelfs wie al gevaccineerd is moet deze ondergaan.

‘Zelfs wie al gevaccineerd is moet een negatieve sneltest overleggen’

Ondanks dit alles blijven ook de overige coronaregels – mondkapje, 1,5 meter afstand etcetera – van kracht. Omineus is bovendien de zinsnede: ‘testen is tijdens de pilot gratis’, wat dus impliceert dat we straks niet alleen ons concertkaartje moeten betalen maar ook de kosten van een dure coronatest moeten ophoesten.

‘Zingen met de hik’

Louis Andriessen schreef Hoketus in 1977, voor twee kwintetten van panfluit, een gewone en een elektrische piano, een basgitaar en conga’s. Voor deze uitzonderlijke bezetting riep hij speciaal het gelijknamige ensemble in het leven, dat tot 1986 bleef bestaan. Andriessen zat zelf aan de piano, zijn vriendin Jeanette Yanikian bespeelde de basgitaar.

De beide kwintetten zijn aan weerszijden van het podium opgesteld en spelen bijna identiek melodisch en ritmisch materiaal, volgens de middeleeuwse hoketus-techniek. Die valt zo’n beetje te omschrijven als ‘musiceren met de hik’ – twee groepen zongen om beurten de lettergrepen van een woord.

De musici spuwen elkaar bijkans hun korte frasen toe, waarbij het razendsnelle tempo noopt tot een bijzonder exacte timing.

Omdat de uitvoerders op het scherp van de snede spelen en hun aandacht geen moment mag verslappen is Hoketus zowel een uitputtingsslag als een enerverend visueel spektakel. Na afloop hangen niet alleen de musici maar ook het publiek uitgeput in de touwen.

Zo is het 44 jaar oude Hoketus de perfecte verklanking van ons huidige tijdsgewricht. – Ik wacht met smart op een eigentijdse corona-variant.

Auteur: Thea Derks

Thea Derks is muziekpublicist, gespecialiseerd in moderne muziek. In 1996 voltooide zij cum laude haar studie muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. In 2014 publiceerde zij de veelgeprezen biografie Reinbert de Leeuw: mens of melodie (in 2020 voor de derde druk aangevuld met 2 extra hoofdstukken). In 2018 verscheen 'Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht', volgens velen een 'must-have voor elke muziekliefhebber'.

2 gedachten over “Furieus ‘Hoketus’ Louis Andriessen perfecte keuze voor pilotconcert met publiek”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: