NL operahuizen slaan handen ineen voor talentontwikkeling

Amsterdam, 20 mei 2021

Voortaan gaan de drie Nederlandse operahuizen samenwerken om jonge talenten de kans te geven ervaring op te doen in het ontwikkelen van opera en muziektheater.

Op 19 mei tekenden Sophie de Lint (directeur De Nationale Opera), Bart van Meijl (interim directeur Nederlandse Reisopera) en Waut Koeken (intendant Opera Zuid) een convenant met langetermijnafspraken. Eerdere pogingen tot samenwerking rond het Opera Forward Festival verliepen om allerlei redenen niet altijd even soepel.

Voor het eerst leggen de drie gezelschappen nu officieel hun ambitie vast om samen op te trekken. Sophie de Lint spreekt van een ‘echte win-win-samenwerking’. Niet alleen hebben de jonge talenten baat bij het initiatief, maar ook verwacht zij dat de drie operagezelschappen ‘elkaar zullen inspireren, ieder vanuit hun eigen expertise’.

gedeelde verantwoordelijkheid

Bart van Meijl zegt talentontwikkeling breed op te vatten. Jonge makers – ‘van zangers tot componisten en van artistiek tot techniek’ – krijgen de mogelijkheid te experimenteren en zich verder te ontwikkelen in diverse disciplines. In gedeelde verantwoordelijkheid willen de drie gezelschappen ‘vernieuwende en kwalitatief hoogstaande opera voor toekomstige generaties veiligstellen’.

Waut Koeken noemt de duurzame samenwerking ‘een inspirerende en noodzakelijke stap in het verder verstevigen van een jongtalentklimaat in Nederland’. De samenwerking biedt op korte termijn ‘een springplank voor jong talent naar het professionele veld’, terwijl op langere termijn de ‘doorstroom en de kwaliteit van opera in Nederland’ wordt gewaarborgd.

Jaarlijkse coproducties

Het tastbare resultaat van de samenwerking wordt een jaarlijkse coproductie met de drie gezelschappen, die landelijke spreiding krijgt door een tournee. Hierbij zal De Nationale Opera Studio een grote rol spelen, waarbij ook kansen worden geboden aan jonge Nederlandse of in Nederland opgeleide zangers.

Vanwege de grote behoefte aan ontwikkelmogelijkheden voor jonge theatermakers, componisten en artistieke teams binnen de opera voorziet de jaarlijkse coproductie ook in het scheppen van een nieuwe presentatiemogelijkheid voor deze doelgroep. – De productie komt bovenop de vaste programmering van de drie gezelschappen.

vier producties in huidige kunstenplanperiode

In de huidige Kunstenplanperiode worden vier samenwerkingen geproduceerd. De eerste is Donizetti’s L’Elisir d’amore, die online in première gaat op 23 mei 2021. Deze voorstelling wordt gratis wereldwijd aangeboden via het Europese streaming platform OperaVision; zangers van DNO-Studio vormen de cast.

In 2022 krijgen regisseur Robin Coops en virtual reality-regisseur Avinash Changa met hun team de leiding over het project Orphée|L’amour|Eurydice, waarin ze door VR-technologie een nieuw perspectief bieden op het klassieke verhaal.

De overige twee producties worden niet vermeld. Laten we hopen dat hiervoor jonge Nederlandse componisten gevraagd zullen worden om een nieuwe opera te componeren.

Foto ondertekening: David Peskens
V.l.n.r. Sophie de Lint; Bart van Meijl; Waut Koeken

Auteur: Klassiekvannu

Klassiek van nu doet verslag van het muziekleven en fungeert als archief van eerder gepubliceerde artikelen van Thea Derks

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: