De Os in tijden van corona #14: muziek als medicijn tegen coronastress

Op zondag 6 juni presenteer ik in mijn programma  Een os op het dak op de Concertzender weer vier zeer uiteenlopende composities, met een flinke portie ‘vrouwelijke’ noten. Het is al de veertiende aflevering van ‘De Os in tijden van corona’, waarin ik had gehoopt eindelijk goed nieuws te kunnen brengen over het concertleven.

Maar helaas staat de cultuursector helemaal achteraan bij de versoepelingen van de coronamaatregelen. Met ingang van juni zijn de zalen weliswaar weer toegankelijk voor publiek, maar onder draconische voorwaarden. Zo mogen maar 50 mensen worden toegelaten, of maximaal 250 in ruimtes die meer dan 1000 zitplaatsen hebben.

Testen ook voor gevaccineerden VERPLICHT

Wie zich verheugd had op voorstellingen en concerten in het Holland Festival: elke bezoeker moet een negatieve coronatest kunnen overleggen – zelfs als hij of zij al volledig gevaccineerd is. Bovendien blijven ook dan de 1,5 meterregel en de mondkapjesplicht van kracht. Ondertussen mag je wel sekswerkers, overvolle terrassen en dito supermarkten bezoeken, zónder je te laten testen.

Ik vraag me af: kijkt Hugo de Jonge ’s avonds tevreden in de spiegel en constateert dan, glimmend van trots: ik heb die linkse cultuurhobbyisten toch mooi weer een poepje laten ruiken! Om vervolgens, gierend van de lach een (ont)spannend dvd’tje in zijn laptop te stoppen? Of zou hij diep in zijn hart toch enige schaamte voelen over de flagrante schending van het gelijkheidsprincipe die hij met zijn onnavolgbare coronamaatregelen begaat?

MUZIEK biedt troost

Gelukkig blijven er ondanks alles mooie cd’s verschijnen, die enige troost bieden in deze gure tijden. Zo brengen de violist Merel Vercammen en de pianist Dina Ivanova op hun album The Boulanger Legacy een ode aan Nadia Boulanger, die les gaf aan ontelbaar veel componisten van naam en faam én de erfenis van haar zus Lili in ere hield. Onder haar studenten was ook de Poolse Grażyna Bacewicz (1909-1969), wier aansprekende muziek niet vaak in ons land wordt uitgevoerd.

Bekender is de Japanse componist Toshio Hosokawa (1955), van wie de cd Solo verscheen in de gelijknamige reeks van het label Kairos. Hiervan draai ik de betoverende 2 Japanese Folk Songs voor harp solo, prachtig gespeeld door Virginie Tarrête, harpiste van Klangforum Wien.

VOLKSMUZIEK

Iets ouder is de cd Macbeth van Geraldine Mucha (1917-2012), die in 1942 trouwde met de Tsjechische oorlogscorrespondent Jiří Mucha, zoon van de beroemde schilder Alphonse Mucha. Direct na het einde van WOII verhuisde ze met haar echtgenoot vanuit Schotland naar Tsjechië, waar ze de rest van haar leven zou blijven wonen. In haar muziek klinken zowel Slavische als Schotse invloeden door, zoals te horen in de levendige ritmiek van haar Pianoconcert uit 1961.

In april vierde de Nieuw-Zeelandse Gillian Whitehead (1941) haar tachtigste verjaardag. Zij studeerde onder anderen bij Peter Sculthorpe in Australië en bij Peter Maxwell Davies in het Verenigd Koninkrijk. Ze woonde en werkte jarenlang in Europa voor ze terugkeerde naar haar vaderland, waar ze in 1999 werd geëerd met het lidmaatschap van de New Zealand Order of Merit. Haar Three Improvisations for Solo Oboe zijn – de titel ten spijt – geheel uitgeschreven en ademen een grote ruimtelijkheid.

VERGEET CORONA-STRESS

Vergeet even de corona-ellende door te luisteren naar de vier afwisselende muziekstukken in deze 27e aflevering van de Os op de Concertzender. En, als je mijn boekje Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht nog niet hebt: de eerste druk is uitverkocht, maar de tweede ligt voor je klaar bij Boekenbestellen.nl

Auteur: Thea Derks

Thea Derks is muziekpublicist, gespecialiseerd in moderne muziek. In 1996 voltooide zij cum laude haar studie muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. In 2014 publiceerde zij de veelgeprezen biografie Reinbert de Leeuw: mens of melodie (in 2020 voor de derde druk aangevuld met 2 extra hoofdstukken). In 2018 verscheen 'Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht', volgens velen een 'must-have voor elke muziekliefhebber'.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: