Op zoek naar de Eeuwige Waarheid met Sjeng Schupp, Michiel van Dijk & Bart de Vrees in Dr. Moon

Zaterdag 12 juni trapt de concertserie Nieuwe Noten Amsterdam het nieuwe seizoen af in het Pleintheater Amsterdam met de voorstelling Dr. Moon. In deze ‘instant roadmovie’ gaan Sjeng Schupp, Michiel van Dijk en Bart de Vrees op zoek naar de Eeuwige Waarheid. De voorstelling wordt 19 juni herhaald in het Paviljoen Ongehoorde Muziek in Eindhoven.

In de muziekwereld kennen we Sjeng Schupp vooral als contrabassist van zowel het Radio Filharmonisch Orkest als de David Kweksilber Big Band, maar hij leidt een tweede leven als illustrator en animator. In 1999 ontving hij de VPRO Stripprijs.

Samen met Michiel van Dijk maakte hij inmiddels ruim 20 muziekanimatiefilms waarvoor Van Dijk de muziek componeerde onder de naam Vinex Productions. De films werden getoond op internationale festivals en enkele werden genomineerd voor officiële competities. Samen maakte het tweetal onder de titel ‘Kijkshock’ ook films in theatrale setting, begeleid met door henzelf gespeelde livemuziek. Deze verschenen deels in boekvorm met dvd.

Voor hun voorstelling Dr. Moon slaan ze de handen ineen met slagwerker Bart de Vrees. De roadmovie toont volgens de website ‘een reis door de krochten van de menselijke ziel met als eindbestemming de Eeuwige Waarheid’. Uitgangspunt van deze real-time gemaakte film was een Amerikaanse populair-wetenschappelijke serie uit de jaren ’50 van het Moody Institute of Science.

Deze productiemaatschappij voor pro-creationisme en anti-wetenschapsmedia was actief van 1938 tot begin jaren ’70. Zij was voortgekomen uit het fundamentalistische Moody Bible Institute, dat werd geleid door filmregisseur en dominee Irwin A. Moon (1907-1986). In bovengenoemde serie trachtte hij op wetenschappelijke wijze het bestaan van God te duiden, waarbij hij onbevreesd weleens een miljoen volt door zijn lichaam joeg.

Het drietal neemt dominee Moon op de hak in een naar eigen zeggen ‘hoogst interactieve en verknipte voorstelling’ van ‘twee op elkaar ingespeelde zielsverwanten die voor deze gelegenheid versterkt worden door alleskunner Bart de Vrees op slagwerk’.

Benieuwd of zij – en wij met hen – de Eeuwige Waarheid gaan vinden. De trailer, hoe kort ook, is alvast veelbelovend.

De serie Nieuwe Noten Amsterdam wordt gecureerd door basklarinettist Fie Schouten en componist Aspasia Nasopoulou.

Auteur: Thea Derks

Thea Derks is muziekpublicist, gespecialiseerd in moderne muziek. In 1996 voltooide zij cum laude haar studie muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. In 2014 publiceerde zij de veelgeprezen biografie Reinbert de Leeuw: mens of melodie (in 2020 voor de derde druk aangevuld met 2 extra hoofdstukken). In 2018 verscheen 'Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht', volgens velen een 'must-have voor elke muziekliefhebber'.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: