Camerata Trajectina wekt Belle van Zuylen tot leven in audiotour Belle vertel!

Dit jaar is het 250 jaar geleden dat de eigengereide schrijver en componist Belle van Zuylen (1740-1805) instemde met een huwelijk. Vanwege haar onafhankelijke geest had ze ‘geen talent voor ondergeschiktheid’; ze had al zo’n tien aanzoeken afgewezen. Pas in de vijf jaar oudere Emanuel Charrière zag ze uiteindelijk een kandidaat die haar vrijheid niet al te zeer zou beknotten. In de audiotour Belle vertel! wekt Camerata Trajectina haar tot leven vanuit haar eigen Slot Zuylen aan de Vecht.

Van Zuylen werd vooral bekend als schrijver, maar was ook een begaafd componist; ze schreef verschillende opera’s die helaas verloren zijn gegaan. Zelfbewust correspondeerde ze met grootheden als Mozart, James Boswell en de Franse liberale politicus en schrijver Benjamin Constant. Door haar tegendraadse, vooruitstrevende opvattingen botste ze geregeld met haar 18e-eeuwse tijdgenoten; zo was ze ‘verlichter’ dan Jean-Jacques Rousseau, die vrouwen ondanks zijn gelijkheidsideaal als ondergeschikt aan de man beschouwde.

Belle van Zuylen, portret door Quentin de La Tour

De fictieve Nora komt drie eeuwen later naar Oud-Zuilen en raakt gefascineerd door Belle van Zuylen, wier strijd tegen regels, conventies en verwachtingspatronen voor haar verrassend herkenbaar is. Als kind van de 21e eeuw gaat ze met Van Zuylen ‘in gesprek’.

In de theatrale audiotour worden groepjes van maximaal 20 bezoekers door de vertrekken van het kasteel, de tuin en langs de slotgracht gevoerd. Overal klinkt muziek, gecomponeerd door Van Zuylen zelf of door componisten wier werk ze graag speelde en beluisterde.

Livemuziek wordt afgewisseld met audiofragmenten waarin Belle en Nora elkaar leren kennen. Ze praten over hoe ingewikkeld het kan zijn om je eigen pad te volgen en jezelf te blijven. Thema’s als schaamte, onafhankelijkheid en maatschappelijke privileges komen op luchtige wijze aan de orde, zoals we gewend zijn van Camerata Trajectina.

In Belle, vertel! koppelen het oudemuziekensemble en Slot Zuylen de familiegeschiedenis en verlichte idealen van Belle van Zuylen aan grote discussies uit de actualiteit. Zoals over het bekleden van een bevoorrechte positie in tijden van systematische ongelijkheid.

De voorstelling is bedoeld voor iedereen vanaf 10 jaar en plaatst de persoon van Belle van Zuylen centraal. Welke overwegingen had zij, welke twijfels, hoe ging ze om met de sociale mores van haar tijd die zo indruisten tegen haar eigen opvattingen?

De meest prangende vraag wat mij betreft is in hoeverre de adellijke Van Zuylen kan fungeren als rolmodel voor meisjes van nu. Ook anno 2021 is het niet makkelijk tegen de wensen van je familie en omgeving in te gaan, maar of moderne meiden zich zullen herkennen in de filosofisch ingestelde Van Zuylen? Ik ben benieuwd!  

Speeldata: 17 t/m 20 en 25 t/m 27 juni en van 1 t/m 4 juli
Vanaf 17.00 of 19.30 uur vertrekt elk kwartier een groep van maximaal 20 personen. De voorstelling duurt ongeveer 60 minuten.

Auteur: Thea Derks

Thea Derks is muziekpublicist, gespecialiseerd in moderne muziek. In 1996 voltooide zij cum laude haar studie muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. In 2014 publiceerde zij de veelgeprezen biografie Reinbert de Leeuw: mens of melodie (in 2020 voor de derde druk aangevuld met 2 extra hoofdstukken). In 2018 verscheen 'Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht', volgens velen een 'must-have voor elke muziekliefhebber'.

3 gedachten over “Camerata Trajectina wekt Belle van Zuylen tot leven in audiotour Belle vertel!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: