Eratofestival Meppel: intiem en gevarieerd, van Europees tot Arabisch klassiek en van Piazzolla tot spoken word

Ondanks zijn gezegende leeftijd van 82 jaar lokt Adriaan Meij al jaren gerenommeerde musici en kunstenaars naar de intieme concertzaal in zijn herenhuis Zael te Meppel. Maar zijn ambities reiken verder dan kleinschalige evenementen: in 2019 organiseerde hij een driedaags Eratofestival waarbij hij ook Schouwburg Ogterop en zijn buren aan het Zuideinde wist te betrekken.

Grootheden als de celliste Maya Fridman en de sopraan Miranda van Kralingen stonden naast lokale sterren als de zangeressen Charlotte en Josefien Stoppelenburg en de cellisten Jan Ype Nota en Teodora Nedyalkova. Voor zijn inspanningen om het ‘Mokum van het Noorden’ op de culturele kaart te zetten ontving Adriaan Meij in 2019 de Henk Boerwinkel Cultuurprijs van de Gemeente Meppel. Van 5 tot en met 7 november vindt de tweede editie plaats met een zo mogelijk nóg breder aanbod.

Van Bach tot Brubeck en van Dessner tot Tsoupaki

Net als in 2019 opent het festival in Schouwburg Ogterop, met het programma Van Bach tot Brubeck op 5 november. De sopraan Miranda van Kralingen verkent hierin nieuwe wegen, samen met de pianist Cor bakker en de trompettist Teus Nobel, winnaar van de Edison Juryprijs Nationaal 2020. Ook Maya Fridman keert terug naar Meppel. In de sfeervolle ambiance van Zael presenteert ze zaterdag 6 november haar avondvullende programma Rituelen, met speciaal voor haar gecomponeerde muziek van zulke uiteenlopende componisten als Bryce Dessner, Wilma Pistorius en Calliope Tsoupaki.

Eerder die dag reflecteert het Ragazze Kwartet in Ogterop  op de ‘roaring twenties’ en het huidige tijdsgewricht, met strijkkwartetten van o.a. Bartók en Garth Knox, in het programma De grom en de flirt. Tijdens een late-night-concert in Zael geeft het Duo VuurWater een (hopelijk) spetterend concert met muziek van de Argentijnse tangokoning Astor Piazzolla, wiens honderdste geboortejaar afgelopen maart herdacht werd.

Huiskamerconcerten

Opnieuw stellen Meij’s buren hun huiskamers open voor kleinere presentaties en lezingen. Zelf mocht ik in 2019 een voordracht geven over moderne muziek in de fraaie woonkamer van Hans en Wiebe Bosma. Zaterdag 6 november stel ik hier vrouwelijke componisten voor, wier muziek helaas nog te vaak ongespeeld blijft.

Aan de overkant van het Zuideinde spelen Teodora Nedyalkova en de pianist Miriam Lominadze onder meer Vier Steden van Fazil Say bij Paul Ketelaar en Alexander Martens. Sopraan Sinje Kiel, de ‘markiezin van Drenthe’, zingt wiegen- en nachtliedjes in de woonkamer van Ben en Waldy Bruil.

Maar er klinkt niet alleen muziek. Stadsdichter en spoken word artist Justin Westera, beter bekend als ‘Wessleeft’, breekt samen met vrienden een lans voor poëzie. In hun performance zijn voordracht en interactie met het publiek via oogcontact, ritme, mimiek en timing net zo belangrijk als de tekst zelf. De thema’s zijn vaak maatschappelijk of politiek geëngageerd, maar ook alledaagse en persoonlijk zaken worden met het publiek gedeeld.

Arabische muziek in Mariakerk

Het Eratofestival wordt zondagmiddag 7 november afgesloten in de Grote- of Mariakerk in Meppel, met een concert van Nai Barghouti en qanun-speler Khalil Khoury. De Palestijnse zangeres, fluitist en componist Barghouti geldt als één van de meest opwindende musici die zijn voortgekomen uit de culturele renaissance van het Midden-Oosten. Volgens het persbericht schept zij ‘een nieuwe klank uit de elegante fusie van jazz en Arabisch klassieke muziek’.

De ster van Barghouti is rijzende: zij was al te gast bij Podium Witteman en won in 2020 de Concertgebouw Young Talent Award. Haar optreden mag uniek genoemd worden: voor het eerst in de geschiedenis klinkt er Arabische muziek in de uit 1422 stammende Mariakerk. Zo krijgt dit eeuwenoude godshuis in het hart van Meppel volgens organisator Adriaan Meij ‘een nieuwe functie van verbinden’.

Een mooie, positieve boodschap in deze tijden van polarisatie. – Op naar Meppel dus!

Auteur: Thea Derks

Thea Derks is muziekpublicist, gespecialiseerd in moderne muziek. In 1996 voltooide zij cum laude haar studie muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. In 2014 publiceerde zij de veelgeprezen biografie Reinbert de Leeuw: mens of melodie (in 2020 voor de derde druk aangevuld met 2 extra hoofdstukken). In 2018 verscheen 'Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht', volgens velen een 'must-have voor elke muziekliefhebber'.

Eén gedachte over “Eratofestival Meppel: intiem en gevarieerd, van Europees tot Arabisch klassiek en van Piazzolla tot spoken word”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: