Daria van den Bercken aan Ingrid van Engelshoven: ‘Minister, kom nu met een vangnet voor álle creatieve zzp’ers’

Op 26 november 2021 kondigden minister-president Rutte en minister van volksgezondheid De Jonge opnieuw draconische coronamaatregelen aan. Afgelopen maart riep pianist Daria van den Bercken in een open brief Rutte op om meer liefde te tonen voor kunst, nu vraagt zij cultuurminister Ingrid van Engelshoven een vangnet te creëren voor individuele zzp’ers in de cultuursector. Steunpakketten voor instellingen komen onvoldoende terecht bij de mensen op de werkvloer.

Daria van den Bercken – 2 december 2021, Het Parool

Over de maatregelen om corona tegen te gaan de komende weken valt veel te zeggen. Ik zeg graag iets over een onderdeel hiervan, een zich opnieuw manifesterend hiaat dat wij al anderhalf jaar aan de kaak stellen en waar wij geen gehoor op krijgen. Het gaat over het pakket steunmaatregelen in de cultuursector, zoals dit op de site van de Rijksoverheid staat.

Instellingen krijgen een steunpakket om mensen aan het werk te houden. Maar ik zie niet terug hoe de gigantische groep freelancers en zzp’ers (individuele musici en kunstenaars) wordt geholpen: via instellingen komt het weinig tot niet bij hen terecht, bleek uit een recent rapport van de Boekman Stichting. Ook de Tozo-regeling heeft een groot deel van deze mensen geen soelaas kunnen bieden, omdat velen om een of andere reden net buiten de regeling vallen.

Ingrid van Engelshoven zei aanvankelijk: ‘We laten niemand vallen’. Later waren haar woorden: ‘We kunnen niet iedereen redden’. Zo’n opmerking is niet te accepteren als er wél een mogelijkheid is.

Wat freelancers willen is simpel: compensatie voor hun gemiste inkomsten. Net als mensen met een vast contract. En dan zonder het wantrouwen of je een partner hebt, spaargeld, een apart werkadres, een KvK-nummer, een rijke oom, de juiste SBI-code, et cetera.

Pianist Daria van den Bercken: ‘Minister Van Engelshoven, faciliteer de vangnetregeling. Alleen dan kunnen freelancers in deze moeilijke tijd stand houden.’

Het is tijd voor compensatie voor álle freelancers, zoals ook de taskforce van Kunsten ’92 bepleit, het Platform voor Freelance Musici en de Creatieve Coalitie. Alleen dan vermijd je dat de wel geholpen culturele instellingen überhaupt geen cultuur kunnen aanbieden wanneer dat weer mag.

Kunst is de kracht van een individu. Een prachtig en logisch gevolg is dat uit kunst grotere concertgebouwen en theaters voortvloeien, waar een team helpt een breed publiek te bereiken en de creaties van kunstenaars, musici, dansers en componisten faciliteert en bemoedigt.

Maar het huidige systeem van freelance- en zzp’erschap, zorgt ervoor dat in een crisis instellingen niet verantwoordelijk zijn voor het overleven van al deze individuele kunstenaars, die naast misgelopen inkomsten ook geen ruimte meer hebben om te creëren.

Het is nu aan de minister om ook in moeilijke tijden dat talent en die verworvenheden te behouden: faciliteer de vangnetregeling. Alleen dan kunnen de freelancers stand houden.

Daria van den Bercken, pianist, Amsterdam
Portretfoto (c) Andreas Terlaak

Auteur: Klassiekvannu

Klassiek van nu doet verslag van het muziekleven en fungeert als archief van eerder gepubliceerde artikelen van Thea Derks

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: