Oekraïense pianist Anna Fedorova & Russische cellist Maya Fridman organiseren benefietconcert voor vrede

Waar de Russische dirigent Valery Gergiev zichzelf tot paria van de muziekwereld heeft gebombardeerd door te weigeren de brute inval van Vladimir Poetin in Oekraïne te veroordelen, staan andere bekende musici op om het Oekraïense volk een hart onder de riem te steken.

Met als boegbeelden de Oekraïense pianist Anna Fedorova en de Russische cellist Maya Fridman. Zondag 6 maart presenteren zij in het Concertgebouw het Concert for Peace, waarin ze niet alleen hun solidariteit met het Oekraïense volk betuigen, maar ook geld inzamelen voor humanitaire hulp.

Hieronder het integrale persbericht van het Concertgebouw. #Слава Україні!

Amsterdam, 1 maart 2022 

Het Concertgebouw organiseert samen met de Oekraïnse pianiste Anna Fedorova en de Russische celliste Maya Fridman een benefietconcert voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne op zondagavond 6 maart. Samen met muzikale vrienden zoals violiste Liza Ferschtman, altvioliste Dana Zemtsov en pianiste Nino Gvetadze treden zij op in de Grote Zaal van Het Concertgebouw. De musici zullen worden begeleid door Camerata RCO. De gehele opbrengst van het concert komt ten goede aan de samenwerkende hulporganisaties onder Giro 555. De kaartverkoop start per direct via http://www.concertgebouw.nl/benefiet  

De pianiste Anna Fedorova is woonachtig in Amsterdam en treedt regelmatig op in Het Concertgebouw. Haar uitvoeringen van de pianoconcerten van Rachmaninoff zijn wereldberoemd en miljoenen keren bekeken op YouTube. Door juist met de Russische Maya Fridman op te treden wil zij de verbindende kracht van muziek laten zien en oproepen tot vrede. Samen verzamelden zij binnen enkele dagen een grote groep internationale musici die in Nederland wonen. Ensemble Camerata RCO, bestaande uit leden van het Concertgebouworkest, zal de musici begeleiden.

De Grote Zaal van Het Concertgebouw wordt speciaal voor dit concert in kleuren van de Oekraïense vlag belicht. Het concert zal tevens live worden uitgezonden via NPO Radio 4 en NTR TV.

Anna Fedorova: ‘Het is onmogelijk in woorden uit te drukken wat ik nu voel. Met mijn Oekraïnse en Russische afkomst is deze oorlog een onvoorstelbare nachtmerrie die werkelijkheid is geworden.’

Benefiet: Concert for Peace Concertgebouw Zondag 6 maart 20.15u

Concertkaarten: € 15 / 30 / 50 / 100 (Op de avond zelf zijn extra donaties mogelijk)

Musici: Liza Ferschtman, viool; Diana Tishchenko, viool; Rosanne Philippens, viool; Dana Zemtsov, altviool; Maya Fridman, cello; Benedict Kloeckner, cello; Konstantyn Napolov, percussie; Nicholas Schwartz, contrabas; Quirine Viersen, cello; Camerata RCO;

Op Contemporary Classical lees je een verslag uit 1998 van het festival Two Days & Two Nights of New Music in Odessa. De deelnemers waren toen hoopvol dat hun land zich mede dankzij de kennismaking met moderne muziek zou ontwikkelen naar een democratie.

Op zondag 6 maart klinkt in het programma ‘Een os op het dak’ op de Concertzender tussen 17.00-18.00 uitsluitend muziek van Oekraïense componisten. De uitzending blijft na afloop online te beluisteren.

UPDATE 2 maart 16. 00 uur: OOK AMARE DEN HAAG DOET MEE!

Zojuist werd bekend dat Amare in Den Haag zich aansluit bij het initiatief van Fridman en Fedorova, met een middagconcert om 15.00 uur op zondag 6 maart.

Onder het motto ‘Amare & Friends’ slaat het recent geopende cultuurhuis de handen ineen met het Residentie Orkest, Koninklijk Conservatorium, Nederlands Dans Theater en Het Nationale Theater.

Ook voor dit concert geldt het ‘pay-as-you-like’ principe, met een minimum van vijf euro. De gehele opbrengst gaat naar Giro555.

Jan Zoet, algemeen directeur Stichting Amare:

“Als culturele instellingen in de internationale stad van recht en vrede, Den Haag, vinden we het noodzakelijk om onze steun te betuigen aan de inwoners van Oekraïne. Met muziek willen wij solidariteit tonen en een hart onder de riem steken in deze moeilijke tijd. Dit gezamenlijke benefietconcert geeft ons de mogelijkheid om de landelijke actie via Giro555 te ondersteunen.”

UPDATE 2 MAART 19.00 uur: OOK KUNSTEN ’92 ROEPT OP TOT ACTIE:
h-ARTFORUKRAINE

Auteur: Klassiekvannu

Klassiek van nu doet verslag van het muziekleven en fungeert als archief van eerder gepubliceerde artikelen van Thea Derks

2 gedachten over “Oekraïense pianist Anna Fedorova & Russische cellist Maya Fridman organiseren benefietconcert voor vrede”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: