Rain Worthington creëert nostalgische sfeer op cd Passages Through Time

Deze cd biedt een kennismaking met de Amerikaanse Rain Worthington in de vorm van acht composities voor strijkinstrumenten. De in het cd-boekje geschepte verwachtingen van ‘een reis’ die ‘de oer-gemeenschappelijke gemeenschappelijkheid van onze ervaring van het leven zal onthullen’ worden niet geheel vervuld.

Worthington (1949) werd als kind gegrepen door een uitvoering van Stravinsky’s Le sacre du printemps. Ook de pianomuziek van Erik Satie sprak tot haar verbeelding; toen ze ouder werd raakte ze bovendien geïnteresseerd in muziek uit het Midden-Oosten. Ze reisde door Griekenland, Turkije en Egypte en elementen uit hun verschillende muziektradites vonden hun neerslag in haar composities. 

Nog voordat ze noten leerde lezen en schrijven ging ze pianostukjes componeren. Ze speelde deze uit haar hoofd in undergroundzaal The Kitchen en de lofts van collega-kunstenaars in Soho. Ze trad op met haar eigen bands en leerde zich gaandeweg zelf componeren; ze beschouwt de downtown club scène van New York als haar conservatorium.

In haar muziek volgt ze vrijelijk haar eigen inspiratie, die kan bestaan uit zulke uiteenlopende bronnen als de klank van manoeuvrerende vrachtwagens, een menselijke zucht of een droom over een fietstochtje door de mist. Jarenlang, van 2006-2021 was ze bovendien  Artistic Administrator en Composer Advocate van de New York Women Composers.

Hoewel ze haar achtergrond dus deelt met de vermaarde componisten en musici van Bang on a Can, hanteert zij een heel ander idioom. Worthington blijft verre van het ruige, poppy minimalisme van haar collega’s, noch herkennen we invloeden van Stravinsky. Zij zet vooral in op het overdragen van emoties en schrijft in een klassiek-romantische stijl. Hierin incorporeert ze modale elementen die haar muziek soms een exotisch tintje geven.

Het schijfje opent met Full Circle voor cello en kamerorkest, waarin een lyrische partij van de solocellist (Petr Nouzovský) fraai weerwoord krijgt van het Moravisch Filharmonisch Orkest. De herhalende, volksmuziekachtige motieven herinneren aan zigeunermuziek, inclusief de hiervoor zo kenmerkende overmatige secundes.

Ook in Balancing on the Edge of Shadows voor viool en piano resoneert een Midden-Europese klankwereld mee. In dit pakkende stuk worden gepassioneerde uithalen van de violist (een loepzuiver intonerende Audrey Wright) ingebed in spaarzame, aan een cimbalom herinnerende klanken van de pianist (een alert reagerende Yundu Wang).

De afgebogen lijnen van de strijkers in Shadows of the Wind voor cello en orkest verplaatsen ons naar een imaginaire harem. In Dreaming Through Fog creëren duister rommelende pianoklanken, tremulerende strijkers en een hese, met flatterzunge aangespeelde fluit een geheimzinnige, mistige sfeer die halverwege doorbroken wordt met ferm slagwerk.

De muziek van Worthington is beeldend en roept gevoelens op van weemoed en verlangen. Afzonderlijk zijn de stukken weliswaar aansprekend, maar doordat ze alle ongeveer dezelfde sfeer ademen, ontstaat op den duur enige metaalmoeheid. Ze zullen wellicht beter tot hun recht komen als je ze niet alle acht na elkaar beluistert.

Maar eerlijk is eerlijk: de overwegend Oost-Europese musici weten die nostalgische toon perfect te treffen.

Auteur: Thea Derks

Thea Derks is muziekpublicist, gespecialiseerd in moderne muziek. In 1996 voltooide zij cum laude haar studie muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. In 2014 publiceerde zij de veelgeprezen biografie Reinbert de Leeuw: mens of melodie (in 2020 voor de derde druk aangevuld met 2 extra hoofdstukken). In 2018 verscheen 'Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht', volgens velen een 'must-have voor elke muziekliefhebber'.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: