Een os op het dak

Moderne muziek. Wat is dat eigenlijk? Waar begint die, waar eindigt die? Ben je benieuwd naar eigentijdse muziek, maar weet je niet waar te beginnen, dan is Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht een ideale gids.

In kort bestek komen de belangrijkste ontwikkelingen vanaf begin twintigste eeuw aan bod.

Een os op het dak is een welkome introductie voor de geïnteresseerde leek en vormt tegelijkertijd een beknopt vademecum voor de kenner.

Dankzij de uitgebreide index kun je snel opzoeken hoe het ook alweer zat met bijvoorbeeld atonaliteit, serialisme, of minimalisme.

Enne…, vrouwen schitteren nu eens niet door afwezigheid…

Op donderdag 13 september overhandigde ik het eerste exemplaar van Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht aan componist Richard Ayres in Muziekgebouw aan ‘t IJ, voorafgaand aan een uitvoering van zijn muziektheaterstuk The Garden door Asko|Schönberg en de bas Joshua Bloom.

Ik schreef deze inleiding in hedendaagse muziek op verzoek van geïnteresseerden die de gangbare geschiedenisboeken te omslachtig en ondoorgrondelijk vinden.

In korte, heldere teksten beschrijf ik de belangrijkste ontwikkelingen vanaf begin twintigste eeuw. Van de atonaliteit van Schönberg tot het serialisme vanStockhausen en Boulez en van het impressionisme van Debussy tot het minimalisme van Reich en het multimediale werk van Michel van der Aa.

‘De vlag mag uit voor dit kort, helder en enthousiasmerend overzicht van een rumoerige en vaak te weinig gewaardeerde ruime eeuw muziekgeschiedenis’, schreef Kees Bals op De leesclub van alles.

Richard Ayres + Thea Derks MGIJ 13-9-2018
Richard Ayres + Thea Derks MGIJ 13-9-2018 (c) Eric van Balkum

“Derks slaagt erin om in minder dan 100 pagina’s de vele stromingen in de nieuwe muziek in treffende zinnen neer te zetten. Het is een van de eerste boekjes waarin ook de vrouwen die betrokken waren bij de vernieuwingen worden meegenomen. Onmisbaar naslagwerk voor muziekstudenten, luisteraars en musicologen!” (Lezersreactie op Boekenbestellen.nl)

“Compact, goed geschreven, en een basis voor verdere studie. Van harte aanbevolen voor hen, die hun muzikale horizon willen verbreden.” (Lezersreactie op Bol.com)

“Helder, handzaam en inspirerend. Nergens worden concessies gedaan aan de inhoud. (…) Een uitstekende aanwinst.” (Lezersreactie op Boekenbestellen.nl)

“Een os op het dak is voor iedereen die zijn oren ‘niet lui in een leunstoel wil leggen’ (Charles Ives). Michaja Langelaan in Argos.

‘Koop dit boek! Het is leesbaar en draagbaar en verheldert veel.’ (Muziektijdschrift Luister)

Thea signeert de os MGIJ 13-9-2018 foto Eric van Balkum
Thea signeert de os MGIJ 13-9-2018 (c) Eric van Balkum

Na de presentatie vormde zich een rij voor de signeersessie. In december 2020 verscheen een 2e druk. Je bestelt ‘de Os’ via deze link.

%d bloggers liken dit: